Pentru că avem o aniversare în familie,
tortul este întotdeauna o idee bună.
Tortul este oricand
binevenit pe farfuria noastră veselă, şi unde mai
pui că e şi însiropat şi cu cremă de ciocolată, deci, ce
poate fi mai bun?
Tortul mi se pare, aşa, o prajitură specială, pe care nu o pregătim în fiecare zi....este o prajitură pe care încercăm să o ornăm de fiecare dată mai frumos,
să-i punem flori, moaţe, îi punem nuci,
fructe, ...ei, ce să mai....este versiunea chic în care transformăm simplul pandişpan.
Si ce poate fi mai bun langa o felie
generoasă de tort? Pentru mine, o cafea cu friscă poate acompania cel mai bine prăjitura împopoţonată …
Astazi mi-am dorit să nu mă gândesc la tortul ăsta ca la o
chestie sclifosită, scorţoasă, când stăm fiecare la locul lui, şi mestecăm în linişte, cu îmbucături mici, de
parca ai fi la Curtea Reginei….nu, ….îmi închipui nepoţeii mei cum
papă prăjitura asta, gălagioşi, grăbiţi să mănânce încă o felie însiropată înainte să alerge la zapadă….
Dar suficient cu atâta introducere, mai bine mă apuc de treabă…
Ingrediente
Pentru blat
- 7 oua
- 1 cana zahăr (aprox 250 gr)
- 250 gr faina
- 1 plic praf de copt
- 7 linguri de ulei
- 7 linguri apa calda
Pentru cremă
- 8 oua
- 2 pachete unt x 200 gr/pachet
- 1 cana zahar
- 5 linguri de cacao
- 250 gr nuci coapte (fistic, alune….)
Pentru sirop
- 3 cani apa
- 1 cana zahar
- Esenţă rom
Blatului
Separăm galbenuşurile de albuşuri, şi le batem pe
cele din urmă cu un vârf de sare pană când se înfoaie în castronul nostru şi stau băţoase. Punem zahărul în ploaie şi batem în continuare,
adăugăm cele 7
linguri de apă caldă, galbenuşurile unul câte unul, şi 7 linguri de ulei. Acum este momentul să schimbăm mixerul cu
simplul tel şi încorporăm făina şi praful de copt, cu mişcari uşoare, largi, de
jos în sus, să nu se lase frumuseţe de aluat…
Ungem cu ulei (sau unt) tava de blat de tort, tapetăm cu făina şi răsturnăm minunăţia de mai sus, nivelăm un pic şi dăm la cuptor, la foc mic (180 grade)…30-35 min.
Din când în când ne zgâim prin uşa cuptorului la minunăţia care se lăfăie acolo, scuipăm în sân să nu cumva să deochiem şi să nu crească chiar acu când avem musafiri….spre final împungem cu o scobitoare aluatul…dacă iese curată, înseamnă că este copt…
Lasăm să se răcească blatul şi îi promitem că îl vom însiropa şi îmbrăca în cremă delicioasă numai să stea aşa…să nu se lase….hahaha
Siropului
Amestecăm o cană de zahăr cu 3 de apă, punem pe foc şi lasăm să fiarbă până scade un pic şi se leagă. După ce s-a fiert suficient lăsăm să se răcească şi îi adăugăm nişte esenţă de rom…că doar nu merge simplu aşa pe pandişpanul nostru, nu, trebuie şi el să fie aromat şi parfumat…doar e ocazie specială!!!
Cremei
Într-un vas se pun ouale întregi cu zaharul pe foc mic amestecându-se cu telul continuu pentru a nu se lipi, până începe să se îngroaşe, formându-se o crema. Se amesteca foarte mult, dar nu te lasa batuta, caci minunatia chiar merita!!! Se adauga untul, cacao, esenţa şi se amestecă. Când s-a îngroşat şi telul lasă dâre în urma sa, se adaugă nucile şi se ia de pe foc.
Lasăm să se răcească un pic şi apoi se ornează tortul.
Si uite aşa avem toate cele necesare pentru asamblarea şi împopoţonarea blatului nostru…..că doar i-am promis, nu?
Tăiem blatul pe orizontala în trei parţi cât de egale putem, după care începe ferchezuirea, însiropăm, punem cremă, nivelăm…aşezăm alta felie, însiropăm, cremuim bine….şi la fel şi ultimul strat…netezim totul cu o spatulă…facem moaţe, presărăm nucă de cocos pe margini…ei ce mai, il pregatim ca pentru expozitie!!
Nu-i aşa că e frumos?….dar şi gustos…vă spun cu siguranţa că este mai ales gustos!!!!..
Poftă bună!!!
Festive cake with chocolate frosting
Ingredients for the sponge cake
- 7 eggs
- 250 gr sugar
-250 gr flour
- 10 gr baking powder
- 7 tbsp warm water
- 7 tbsp vegetable oil
- 7 tbsp warm water
- 7 tbsp vegetable oil
Ingredients for the frosting
- 8 eggs
- 400 gr butter
- 250 gr sugar
- 5 tbsp cocoa powder
- 250 gr nuts baked a few minutes in the oven (or pistachios)
For the syrup
- 3 cups water
- 1 cup sugar
- rum flavoured essence
Prepare the sponge cake
- Separate de eggs whites from the yolks and beat until hard picks, add a pinch of salt
- And the sugar one tablespoon by one
- add the water with a tablespoon
- add the yolks, one by one
- add 7 tbs of sunflower oil, one by one and continue mixing
- Sift the flour and mix with the baking powder
- add the flour to the eggs mixture stirring with whisk
- pour batter into a buttered and floured tray
- bake at 180 gr Celsius aprox 30 min until rise and bake
- Let it cool until remove it from the tray, after cool slice it twice horizontaly
The frosting is going to be made on the stove on low heat, in a pot put the eggs and the sugar, mix well, and dont stop. Whisk until the mixture is changing color to pale yellow and consistency.
Add the butter and whisk until the mixture is thicken, add the nuts and let the frosting to cool.
Split the frosting in 3 parts.
Syrup
Boil the sugar with the water until slightly decreased.
Assembly the cake
On the first slice of sponge cake, pour 1/3 of the syrup, spred 1/3 of the frosting, continue with the other slices in the same way, spred the frosting all over the cake and decorate with whipped cream.
The frosting is going to be made on the stove on low heat, in a pot put the eggs and the sugar, mix well, and dont stop. Whisk until the mixture is changing color to pale yellow and consistency.
Add the butter and whisk until the mixture is thicken, add the nuts and let the frosting to cool.
Split the frosting in 3 parts.
Syrup
Boil the sugar with the water until slightly decreased.
Assembly the cake
On the first slice of sponge cake, pour 1/3 of the syrup, spred 1/3 of the frosting, continue with the other slices in the same way, spred the frosting all over the cake and decorate with whipped cream.
Mie-mi place blogul tau , este complex si complet ; l-am descoperit pe PC , dar am o intrebare :de ce nu ai si un loc'sor de abonare prin mail ? Nu te-ai intrebat niciodata de ce nu prea ai comm la retete ? e pacat de munca ta si ea sa nu fie cunoscuta si sa-ti fie recunoscuta . Astept sa ma anunti cand completezi blogul si cu aceasta rubrica . Ms frumos , te imbratisez !
RăspundețiȘtergereDaaaaaaaaaaaaaaa . ms ptr promptitudine .
RăspundețiȘtergereChiar sâmbătă o s-o fac pentru duminică, când sărbătorim ziua soțului meu. Sper să îmi reușească. Arată de nota 10
RăspundețiȘtergereLa multi ani!!! Si tot ce va doriti!!! Sper sa va fie pe plac tortul!!!
ȘtergereFoarte bun
RăspundețiȘtergereCat timp trebuie sa stea la frigider inainte da fie taiat?
RăspundețiȘtergeremacar 1 ora-doua, sa se aseze putin, desi odata l-am taiat imediat ce l-am facut si a fost bun, dar mai bun este rece.
ȘtergereSuper rețeta!!mersi a iesit super
RăspundețiȘtergere