Pagini

21 februarie, 2014

Coliva

Coliva reprezinta un desert ritualic al ortodocsilor, care este apreciat foarte tare de cei mici.
Cum maine este sarbatoarea Mosilor de Iarna, am gasit prilej sa pregatim si noi coliva, nu ca am avea nevoie de prea multe motive sa pregatim dulciuri.

In familia mea exista de foarte multa vremea aceasta reteta de coliva la cuptor, o reteta foarte usoara, dar foarte gustoasa.




Ingrediente
500 gr apracas
250 gr zahar tos
300 gr nuca taiata marunt cu cutitul
2 l apa
esenta de rom
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
1 praf de sare

Pentru ornat
pesmet de biscuiti, macinat foarte fin cu robotul de bucatarie
zahar pudra
1 lingura de cacao
jumatati de miez de nuca

Se spala arpacasul in noua ape (de opt ori cu apa calduta, a noua oara in apa rece) si se pune intr-o cratita la fiert, cu 2 litri de apa si un praf de sare. Se tine pe aragaz la foc mic, amestecandu-se cu lingura de lemn din cand in cand, pentru 15-20 min, pana cand graul "infloreste", asa spunea bunica mea.
Acum este momentul sa pun zaharul tos, amestec si pun cratita in cuptor, la foc mic, pentru 50 min.

Din cand in cand deschid usa cuptorului si misc cratita, in acest moment nu mai este bine sa amestec cu lingura.
Cand cele 50 min au trecut si toata apa a scazut, se acopera cratita cu un prosop de bucatarie umezit si stors bine si se da la rece pentru 10-12 ore.

Cand au trecut cele 10-12 ore se pune peste grausorul nostru nuca taiata, lamaia rasa, portocala rasa, esenta de rom si se amesteca bine pana se omogenizeaza bine toate ingredientele. Acum este momentul sa va lasati imaginatia sa-si faca treaba si sa ornati coliva.


Se netezeste bine coliva, dupa care se cerne pesmetul de biscuiti deasupra, apoi zaharul pudra...de aici este randul fiecaruia...noi am ornat coliva noastra cam asa...




Arata bine, dar ceea ce conteaza si mai mult, este gustul....iar gustul acestui desert te duce cu gandul la vremuri indepartate, cand graul fiert era indulcit cu miere, iar la biserica, femeile satului se intreceau care mai de care cu coliva pregatita, asezata cu mare fala in cosuri de nuiele, cu stergare aratoase, aratate numai la zi de sarbatoare.


Ce sa va doresc? Va doresc sa nu aveti motive triste pentru care sa pregatiti coliva, va doresc sa o pregatiti doar ca desert si sa va bucurati  de savoarea si dulceata graului si al nucilor .




4 comentarii:

  1. Asi avea si eu o întrebare:
    La cate grade se pune coliva in cuptor? Cuptorul meu este electric si nustiu cum sal reglez cum ati spus mai sus la foc mic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la 160-170 gr C. Imi cer scuze pentru raspunsul tarziu, sper sa va fie de ajutor!O seara linistita!

      Ștergere
  2. Va multumesc foarte mult pentru reteta si nici nu va dati seama cat ajutor am din partea dvs-tra.Imi este foarte greu sa fac aceasta reteta (chiar daca ne-a placut acest desert nu am indraznit niciodata sa-l fac),insa acum din nefericire trebuie sa o fac pentru mama mea care s-a stins in urma 2 saptamani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare foarte rau sa aud ....nu iti stiu povestea, dar cred din toata inima ca treci prin cea mai grea perioada din viata ta si imi pare foarte foarte rau. Viata din pacate ne trece prin toate si nu avem ce face decat sa mergem inainte, cuvinte pe care cu siguranta le auzi zilnic in jurul tau. Invatam sa facem coliva, invatam randuielile pomenilor desi nu ne dorim niciodata sa le stim, crezand ca nu se va intampla niciodata nimic rau ca sa fim nevoiti.....Condoleante, imi pare sincer rau!!!

      Ștergere