05 mai, 2015

Sirop de papadie

In satul unde am copilarit in vacantele de vara, acum ceva vreme, cand lucrurile pareau a fi mai simple si cu mult mai frumoase, aveam ca vecina o femeie ce se indeletnicea cu prepararea leacurilor si remediilor din tot felul de buruieni, ale caror beneficii numai ea le stia, dar te trata de orice boala se lipea de tine. Cat era vara de lunga, pregatea tot felul de fierturi, cu care isi umplea camara/beciul si cu care ma doftoricea si pe mine de vreo raceala se lipea de mine sau, uneori, ma rasfata cu cate un sirop dulce si parfumat ce curgea greu pe gatul sticlei tocmai destupate.

Cand m-am facut mai mare, am intrebat-o pe maicuta din curtea vecina ce pregateste, vazand ca arunca in oala de pe foc doua maini de flori de papadie, si fara sa stea pe ganduri, cu blandetea ce-i era caracteristica mi-a povestit despre siropul acesta pe care vi-l prezint si eu voua, dar pe care eu l-am mai "imbunatatit" adaugandu-i si zemuri de portocala si de lamaie, ceea ce pe vremea aceea nu se prea gasea.


Ingrediente

400 flori de papadie, proaspete si culese inainte sa se ridice soarele in varful cerului
750 gr zahar
1 litru de apa
zeama de la o portocala
zeama de la o lamaie
1 plic de sare de lamaie

Florile se culeg, dis-de-dimineata, se spala in cateva ape, se curata de partea verde si se pun la fiert in apa, pentru cateva min.
Aceasta fiertura se lasa la loc rece pana a doua zi, cand se va strecura si presa, pentru a obtine cat mai multa zeama.
Apa obtinuta se fierbe cu zaharul 45-50 min, pana se leaga. Dupa 20 min de fiert se adauga zeama de lamaie si portocala si sarea de lamaie, pentru ca siropul sa fie putin acrisor.
Se lasa sa se tempereze dupa care se pune in sticle ce se vor sigila. Cand se raceste, acest sirop are consistenta mierii de albine.

Se serveste cu apa plata sau minerala, cu sau fara cuburi de gheata.

Va asteptam in continuare si pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele noastre nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu