Eu m-am folosit de tavile de briose pentru a face blaturile, ceea ce puteti face si voi, apoi le umplem cu crema foarte foarte buna, asezam deasupra fructe diverse, colorate, proaspete sau congelate, jeleul de deasupra va preveni oxidarea acestora si desertul este gata.
Reteta este foarte usoara, iar filmul de mai jos sper sa va fie de si mai mult ajutor!!
Ingrediente
pentru 12-15 tarte (de marimea brioselor)
Blaturi/Coji
225 gr faina
150 gr unt foarte rece, taiat cubulete
2 linguri zahar tos
2 galbenusuri
1 lingura de otet
un praf de sare
* aceste cantitati sunt suficiente si pentru o tava mare de tarta cu diametrul de 22 cm.
Crema
250 ml lapte
75 gr zahar
100 gr unt
3 linguri (30 gr) amidon sau faina
un galbenus de ou
esenta de vanilie
un praf de sare
* pentru o tava cu diametrul de 22 cm, dublati cantitatile ingredientelor pentru crema
Fructe diverse, eu am folosit fructe proaspete, capsune, mere si banane, dar si fructele congelate sunt foarte bune.
Pentru jeleu am avut nevoie de un pluc de Tort-Gelee, 2 linguri de zahar si 200 ml apa. Pregatiti jeleul conform instructiunilor de pe pachet.
Pregatire blaturi
- faina se amesteca cu zaharul si un praf de sare, se adauga otetul si galbenusurile, apoi untul taiat cubulete
- se sfarama untul cu ajutorul degetelor, pana avem un aluat nisipos. prin presare, strangem aluatul sub forma unei bile si il punem la frigider sau congelator pentru min 30 min. Acest aluat se poate pastra cateva zile la congelator.
- dupa ce untul s-a intarit, se portioneaza aluatul in 12-15 parti si fiecare bucata de aluat se va aseza prin presare in formele de briose
- am mai pus tavitele in frigider pentru 10 min, am pornit cuptorul la 180 gr C, intepam aluatul cu o furculita si punem la copt pentru 15-20 min,
- blaturile se vor rumeni frumos pe margini, le lasam sa se raceasca complet
Pregatirea cremei
- se amesteca zaharul, amidonul si un praf de sare, apoi se adauga laptele rece
- punem amestecul la foc mic, amestecand cu telul pana se ingroasa
- cand s-a ingrosat incorporati si galbenusul de ou si luati de pe foc
- lasati compozitia sa se racoreasca aproape de temperatura camerei
- spumati untul cu mixerul si adaugati treptat din crema de lapte, la final esenta de vanilie
- pastrati crema la frigider
Asamblare
- fiecare blat se umple cu crema
- asezam fructele (daca folositi fructe ce tind sa se oxideze, le stropiti cu putina zeama de lamaie)
- pregatim jeleul dupa se am asezat fructele, si cu lingurita il adaugam pe deasupra tartelor
Prajiturele delicate, foarte bune si pline de veselie, caci fructele culorate le-au inveselit. Mi-a facut mare placere sa le pregatesc, iar copiii le adora.
Va asteptam in continuare si pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele noastre nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu