24 septembrie, 2015

Strudel cu mere

Strudelul cu mere este delicios in aceasta perioada cand merele s-au copt si te imbie sa le folosesti in diverse deserturi. Si cum la placinte suntem nelipsiti, strudelul facand parte din aceasta categorie aparte a deserturilor cu fructe. Merele acrisoare si parfumul de scortisoara, chiar si vremea de afara mi-a reamintit ca toamna a venit deja.

Prepararea strudelului este una aparte, mai ales in ceea ce priveste pregatirea foii care este una aparte pentru ca foaia se intinde cu mare grija pe suprafata unei fete de masa si se ruleaza apoi cu ajutorul acesteia intr-un rulou. Foaia nu are ingrediente deosebite, ci dimpotriva, contine elemente de baza, faina, apa, sare si otet......de aceea puteti pregati acest desert si in perioadele de post daca nu mai rumeniti pesmetul cu unt.

Reteta video o puteti urmari chiar aici!!!





Ingrediente
Foaie intinsa cu fata de masa
400 gr faina cernuta
1 lingurita otet
1/2 lingurita sare
250 ml apa
3-4 linguri de ulei+pentru uns mainile
faina pentru presarat
o fata de masa pe care va indurati sa o patati de ulei

Umplutura
4-5 mere
70 gr pesmet
1 lingura scortisoara
50 gr unt
2 linguri stafide
150 gr zahar
3 linguri de nuci tocate
zeama de lamaie
esenta de rom

Prepararea strudelului se face astfel:

Etapa 1
  • amestecam faina cu sarea, apoi adaugam apa si 2-3 linguri de ulei
  • se framanta si se tranteste aprox 15 min, pana nu se mai lipeste de maini
  • se lasa sa se odihneasca cel putin 30 min intr-un vas uns cu ulei
Etapa 2
  • se topeste untul intr-o tigaie, apoi se rumeneste pesmetul si se lasa sa se raceasca (sariti acest pas daca pregatiti desertul in perioadele de post)
  • cand pesmetul rumenit s-a racit se amesteca cu scortisoara
Etapa 3
  • stafidele se lasa la hidratat in esenta de rom
Etapa 4
  • merele se spala, se curata de coaja, se taie feliute subtiri (se indeparteaza casuta cu seminte), se stropesc cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida
  • merele se amesteca cu zaharul, stefidele hidratate, nucile tocate cu cutitul, stafidele
Etapa 5
  • presaram faina pe fata de masa
  • se aşază aluatul in centrul mesei si se intinde cu sucitorul cat de subtire posibil
  • apoi se indinde cu dosul palmelor, pana obtinem un aluat extrem de subtire cat "foaia de tigara"
  • se stropeste cu ulei, apoi cu pesmetul parfumat de scortisoara
  • merele se aşază pe o latura a mesei si ajutandu-ne de fata de masa rulam strudelul
  • se aşază in tava tapetata cu hartie de copt, se mai unge cu putin ulei si se coace in cuptorul incins la 190 gr C pentru 30 min 
  • in ultimile 5 min l-am uns cu miere sa prinda mai multa culoare
  • se scoate din cuptor, se lasa sa se racoreasca, se portioneaza si se pudreaza cu mult zahar
Va asteptam in continuare si pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele noastre nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu