Cand toamna s-a instalat de ceva zile, frunzele copacilor isi schimba treptat culoarea si coboara de la inaltime printr-un leganat molcom, asternandu-se intr-un covor moale, soarele are alta intensitate si gospodarii incep sa-si pregateasca gradinile, iar gospodinele si-au cam umplut deja camarile.
In ograda bogata asta vara au mai ramas doar cateva rosii ce nu au mai apucat sa se imbujoreze, asa ca eu le culeg si le alatur si alte legume si le scald pe toate in saramura, vor fermenta si vor fi delicioase la iarna, amintindu-mi de vara ce a trecut, dar in asteptarea celei ce va veni....
Reteta o puteti urmari chiar aici!
Ingrediente
gogonele (rosii verzi, necoapte)
morcovi
telina, atat radacina cat si frunzele
conopida
1 radacina de hrean
crengute de marar uscat
cimbru uscat
foi de dafin
boabe de piper si de mustar
cativa catei de usturoi
sare grunjoasa si apa, in proportie de 25 gr sare la 1 litru apa
Preparare
- am pus apa la fiert impreuna cu sarea
- gogonelele se spala
- morcovii se curata, spala si se taie in bucati mai mici, la fel si radacina de telina, si de hrean
- conopida se spala si se desface in buchetele mai mici
- in borcanele spalate se aşază frunze de telina, foi de dafin, crengute de marar si cimbru uscat
- apoi se aşazălegumele, astfel incat borcanele sa arate si frumos
- printre legume mai putem aseza frunze de telina
- deasupra legumelor mai punem frunze de telina, marar si cimbru, cativa catei de usturoi, foi de dafin dar si cateva bucati de hrean
- o lingurita de boabe de piper si de mustar sunt suficiente
- se toarna saramura fierbinte si se leaga bine borcanele la gura cu celofan, daca mai gasiti, dar cel mai bine ar fi cu capace potrivite
- borcanele se tin cateva zile in bucatarie, pana incepe fermentarea, apoi se duc in camara racoroasa
Imi plac mult gogonelele si celelalte legume murate astfel, si le vom consuma alaturi de cartofi prajiti, fripturi sau alte mancaruri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu