18 decembrie, 2015

Prajitura cu miere


Imi place iarna sa pregatesc prajituri din acestea cu foi. Imi da un sentiment de caldura, de "acasa" cand cuptorul este pornit si pregatim fel si fel de bunatati.
Reteta video o puteti urmari si voi aici!!!



Ingrediente 

4 foi
  • 8 oua
  • 200 gr zahar
  • 7 gr amoniu pentru prajituri
  • 2 linguri otet
  • 100 ml ulei
  • 4 linguri miere
  • 1200 gr faina cernuta
  • un praf de sare
  • 1 plic zahar vanilinat

Crema
  • 800 ml lapte
  • 400 gr unt la temperature camerei
  • 4 oua
  • 100 gr amidon
  • 240 gr zahar
  • esenta de lamaie
  • coaja rasa de lamaie
650 gr gem de prune
Zahar pudra pentru decor



Pregatirea foilor

  • Se mixeaza ouale cu un praf de sare si cu zaharul pentru 4 min, pana cand zaharul incepe sa se dizolve
  • se adauga zaharul vanilinat, amoniul pentru prajituri, otetul si apoi uleiul
  • se mixeaza bine si se incorporeaza si mierea
  • se adauga faina treptat, amestecand bine, pana se obtine un aluat ce se poate intinde foi si nu se mai lipeste de palme
  • se lasa sa se odihneasca aluatul pentru cateva minute
  • apoi se imparte in 4 parti egale, eu chiar le-am cantarit, sa fiu sigura ca sunt la fel
  • am decupat hartie de copt cu dimensiunea de 34x34 cm, si am intins fiecare parte de aluat pe cate o hatie de copt
  • se inteapa cu o furculita foaia intinsa pe hartia de copt, se aşază apoi pe dosul tavii si se coace in cuptorul incins la 180 gr C pentru 8 min
  • foile astfel coapte se lasa sa se raceasca si se curata hartia de copt
Pregatirea cremei

  • se imparte laptele in doua parti, una de 600 ml si cealalta de 200 ml.
  • 600 ml de lapte se pune pe foc, aproape sa fiarba
  • ouale se mixeaza cu zaharul si cu cel vanilinat
  • se adauga peste compozitia de oua, amidocul si 200 ml lapte rece si se mixeaza bine
  • se adauga coaja rasa de lamaie
  • cand laptele de pe foc s-a incalzit bine se adauga compozitia de oua si se amesteca continuu cu telul, sa nu se arda sau sa faca cocoloase
  • cand s-a ingrosat bine, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca
  • untul la temperatura camerei se spumeaza, adaugandu-se treptat din crema pregatita pe foc, pana se incorporeaza toata, se adauga esenta de lamaie la final
Asamblarea prajiturii
  • folosim tava pe dosul careia am copt foile
  • asezam in interiorul tavii prima foaie, apoi jumatate din crema, gemul, a doua foaie, restul de crema, ultima foaie.
Crema si gemul se niveleaza bine intre foile coapte. Peste ultima foaie am asezat un tocator greu, pentru a exercita ceva presiune asupra prajiturii, astfel incat straturile si foile sa adere intre ele.
Se pune la rece peste noapte, se portioneaza a doua si, se pudreaza cu zahar si se serveste.


Va asteptam in continuare si pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele noastre nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu