04 martie, 2016

Mucenici moldovenesti

Cand ziua Mucenicilor a venit, si gospodinele trebaluiesc de zor in bucatarie, pregatind deliciosii colaci insiropati, este clar, A VENIT PRIMAVARA!
In familia mea, in copilarie,  recunosc ca se pregateau numai mucenici fierti, dar se pregateau, adica de la aluat, pe care il intindeam pe masa cu bunica mea, si mesteream opturi din acesta, dupa care ii fierbea in apa cu multa scortisoara.
Astazi nu prea mai avem timp sa pregatim cu adevarat mucenici, ii cumparam pe aceia la punga din magazin, care nu mai au nici un farmec, de cei copti in cuptor ce sa mai vorbim?!.
Astazi i-am pregatit pe cei moldovenesti, care se aseamana cu niste colaci rasuciti tot in forma cifrei opt, dar care sunt insiropati, unsi cu miere si pudrati cu multa nuca.
Ce poate fi mai bun de atat?! poate doar vreo 44 de pahare de vin?! hahaha...





Ingrediente

600 gr faina cernuta, la temperatura camerei
42-50 gr drojdie proaspata
1 ou
150 gr zahar
200 ml lapte
100 gr unt
1/2 lingurita sare
1 galbenus+1 lingura lapte - pentru uns pe deasupra
putin ulei pentru uns masa de lucru

Sirop
400 ml apa
200 ml zahar
coaja rasa de la o lamaie
2 plicuri zahar vanilinat
1 esenta vanilie


1 lingura miere
150 gr nuca macinata


Preparare


  • am amestecat pentru inceput drojdia cu o lingura de zahar si una de lapte caldut, am presarat deasupra putina faina si am lasat drojdia sa-si faca treaba, sa infloreasca si sa creasca pentru vreo 5-10 min, la loc caldut
  • laptele, zaharul si untul le-am pus pe foc, sa se incalzeasca, sa se dizolve zaharul si untul sa se topeasca
  • faina cernuta o amestecam cu sarea (eu am inceput cu 500 gr faina, dar aluatul a mai cerut si am mai adaugat inca 100 gr)
  • in centru fainii am pus drojdia crescuta, apoi oul batut
  • dupa care treptat am adaugat amestecul caldut de lapte
  • am framantat aluatul cu mainile pentru 15 min, i-am facut semnul crucii deasupra, pentru ca asa am invatat de la bunica si apoi a stat asezat la loc cald, ferit de curenti reci de aer, la dospit pentru vreo ora, cat sa-si dubleze volumul.
  • impartim aluatul in 9 parti egale, si fiecare bucata de aluat o modelam in forma cifrei 8, pe blatul de lucru uns cu ulei.
  • am asezat mucenicii astfel modelati in tava tapetata cu hartie de copt si i-am mai lasat sa creasca ceva, nu prea mult, vreo 15 min.
  • inainte sa mearga in cuptorul incins la 180 gr pt 20 min (cat sa se coaca si rumeneasca) i-am uns cu un amestec de galbenus de ou si lapte.
Din apa si zahar am pregatit un sirop pe care l-am fiert cam 5 min, cat sa se lege un pic. Dupa care am oprit focul si am adaugat coaja de lamaie si zaharul vanilinat si ceva esenta de vanilie cand s-a mai racit un pic.

Dupa coacere, am lasat colacii sa se racoreasca pentru cateva min, dupa care i-am scaldat in siropul racit. I-am intors pe toate partile de cateva ori, pentru a absorbi cat mai mult sirop. Apoi i-am uns cu miere si am presarat deasupra nuca.


Rezultatul? DELICIOS!!! dar nici nu putea fi altfel, mai ales atunci cand pui inima si suflet in ceea ce faci.


Va astept  si pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetelepublicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu