24 iunie, 2016

Alba ca Zapada

Se tot spune ca acest desert ar fi potrivit iarna, iar dupa cum voi stiti, mie nu prea imi plac regulile si impunerile. Mie imi place prajitura Alba ca Zapada in orice anotimp, iarna datorita numelui, vara pentru ca mi se pare racoroasa. Asa ca eu am pregatit-o acum si nu imi pare rau deloc.





Ingrediente


Foi (3 buc)

2 oua
3 linguri lapte
5 linguri ulei
5 linguri zahar
făina cât cuprinde (aprox. 300 gr)
1 lingurita amoniu pentru prajituri


Crema

1 pachet unt / margarina (200 gr)
200 gr zahar
80 gr amidon
500 ml lapte
coaja si zeama de la 2 lamai
1 plic zahar vanilat (eu am pus Burbon pt ca am citit ca contine vanilie)
esenta de vanilie




Pregatirea foilor

  • am amestecat ouale cu zaharul, apoi am adaugat uleiul si laptele
  • am pus amoniacul pentru prajituri in compozitie, ca atare, nestins
  • apoi am adaugat faina, treptat, amestecand cu telul la inceput, apoi framantant cu mainile curate, pana cand am obtinut un aluat compact ce nu se mai lipea de maini si care se putea intinde foi
  • am impartit aluatul in trei parti egale
  • am taiat hartie de copt pe masura dosului tavii (33 cm x 23 cm)
  • am intins fiecare bucata de aluat pe cate o hartie de copt, cu o furculita am intepat aluatul din loc in loc si am pus tava in cuptor la 180 gr C pentru 7-10 min, depinde de cuptor, pana cand foile se coc si prin o usoara culoare
  • se lasa sa se raceasca
Pregatirea cremei
  • amestec intr-o craticioara zaharul cu amidonul si apoi cu laptele rece
  • am pus cratita pe loc mic, amestecand cu telul continuu, pentru a nu se arde
  • am pus zaharul vanilat si cand mai este foarte putin timp inainte de inchegare am adaugat si putina coaja rasa de lamaie
  • las crema sa se raceasca dupa ce s-a inchegat pe foc
  • apoi spumez untul, adaugand cate o lingura-doua din compozitia de lapte care mai este foarte usor calduta, mai adaug coaja de lamaie dupa gust, zeama de lamaie treptat, mixand continuu si esenta de vanilie.
  • Asa cum spuneam si in filmul retetei, gustam din crema si adaugam zeama si coaja de lamaie dupa gustul fiecaruia. Lamaile nu sunt la fel, unele sunt mai acre, altele mai dulci, asa ca facem crema dupa gustul nostru. Am mai adaugat si esenta de vanilie.
Asamblarea prajiturii
  • pe tava am pus una din foile coapte, jumatate din crema pe care am nivelat-o uniform, a doua foaie o asez peste crema, presand usor, nivelez cealalta jumatate de crema si ultima foaie.
  • Deasupra desertului asezam un tocator sau o carte mai grea si punem prajitura intr-un loc racoros pana a doua zi, cand foile se vor fi inmuiat si va putea fi portionata.
  • se serveste pudrata cu zahar.
Aceasta a fost prajitura pregatita astazi de mine, delicios de buna si pe care va indemn sa o pregatiti si voi.



Nu uitati ca va astept si data viitoare la o noua reteta si de asemeni ma gasiti pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele publicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!


2 comentarii:

  1. arata foarte bine si mie imi place la nebunie aceasta prajitura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, foarte buna si nu este nici complicat de pregatit. O zi frumoasa!!!

      Ștergere