Pagini

09 iunie, 2016

Bors de casa cu tarate si malai

Am crescut in vremuri in care aproape in toate casele, chiar si cele de la bloc, se pregatea bors cu tarate si malai. Acum nu cred ca se mai prepara, decat pe la tara, pe la vreo bunicuta sau matusa care nu a uitat aceasta reteta. Acum totul este la supermarket. Am avut ocazia sa traiesc ceva vreme in afara tarii, pe meleaguri noi, dar unde nu se gasea bors, iar eu imi doream sa pregatesc mancarea asa cum stiam de la mama. Dar nu ma las batuta oriunde m-as afla, pregatim bors de casa oriunde in lume, daca gasim tarate de grau si malai de porumb suntem aranjati. Cu leuseteanul e alta poveste, caci nici asta nu se gasea, dar mi-a dat mama la pachet cateva pungute de hartie pline cu leustean uscat.





Ingrediente
  • 250 gr tarate de grau
  • 150 gr malai de porumb
  • 2 felii de paine neagra veche de doua zile
  • cateva fire de leustean verde si o crenguta de visin sau tulpini de telina
  • 1 litru apa rece si mai apoi completam pana la 5 litri cu apa fierbinte



Intr-un borcan de 5 litri am pus taratele si malaiul, am adaugat apa rece. Amestecam si lasam cateva ore (4-5) pentru a fermenta. Abia apoi adaugam cojile feliilor de paine, leusteanul si crengura de visin, completam cu apa fierbinte, dar nu clocotita,  pana umplem borcanul.
Amestecam bine.
Se acopera borcanul cu o farfurie sau un castron si se aşază intr-un loc calduros pentru a fermenta si acri mai repede.
La inceput borsul este tulbure, dar pe parcurs ce fermenteaza se limpezeste.
In fiecare zi am amestecat in borcan si numai dupa cinci zile am avut exact borsul dorit, suficient de acru pentru ciorbe delicioase.
Se strecoara si se pastreaza la frigider in sticle cu capac.

si dupa ce va fermenta cand voi pregati din nou un borcan voi folosi

  • 250 gr husti (amestec fermentat de tarate de grau si malai de pobumb) pastrate la frigider
  • 100 gr tarate de grau
  • 100 gr malai
  • leustean verde
  • apa fierbinte

Nu uitati ca va astept si data viitoare la o noua reteta si de asemeni ma gasiti pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele publicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!


4 comentarii:

  1. buna...cum sunt indragostita de retetele dv si modul de prezentare, ati dori sa facem schimb de link-uri de blog? eu am un blog de prezentare preparate cosmetica handmade. Multumesc oricum, si voi continua sa incerc retetele dv faine. Zi frumoasa sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daaaaaa! Fac și eu borș in casă și este foarte bun , am câteva persoane carora le place borșul meu! Chiar una din ele a zis că a făcut borș din alimentară și a aruncat ciorba!

    RăspundețiȘtergere
  3. Care-i totuși adevărul? Cu drojdie sau fără drojdie?!

    RăspundețiȘtergere