I-am vazut pe ai mei pregatind carnati in casa de cand ma stiu, chiar daca am crescut la oras si nu au avut porci crescuti de ei, au gasit o ferma la cativa kilometri de Ploiesti si in fiecare an au cumparat de acolo.
Un alt lucru important atunci cand cumparati carne de porc este sa-i faceti analiza pentru trichineloza, costa cativa zeci de lei, dar sunteti siguri ca mancati o carne ok, chiar si daca ati crescut voi porcul in propria gospodarie este bine sa faceti acest test...altfel riscati sanatatea dvs si a celor dragi.
Ingrediente
- 15-20 kg carne de porc cu grasime (carne de lucru, pulpa de porc, carne pentru tocat...)
- 1 kg usturoi
- sare mare, neiodata
- piper macinat
- boia de ardei iute
- boia de ardei dulce
- boia de ardei afimata
- cimbru uscat
- apa
- mate de oaie sau de porc
- * Condimentele se adauga in functie de gustul fiecaruia, noua ne plac mai condimentati asa ca am pus 2 plicuri a 20 gr din toate condimentele.
- * Cimbru am avut doua legaturi pe care le-am luat de la piata, l-am spalat cu grija si l-am pus la uscat.
- * Usturoiul este bine sa fie din cel romanesc, nu este atat de iute ca cel chinezesc si mi se pare ca are gust mai bun.
- * Puteti pune si catava kg de carne de vita, caz in care aveti nevoie de mai multa grasime in compozitia de carnati, altfel vor iesi nisiposi si nu se vor lega deloc, la prajit se vor desface.
Carnea portionata se sareaza cu o seara inainte de pregatirea carnatilor.
A doua zi se toaca cu masina de tocat si se amesteca bine sa fie omogena.
Usturoiul se toaca cu masina de tocat, se amesteca cu putina sare si apoi cu apa sa fie ca un mujdei.
Boiaua de ardei am amestecat-o cu 1 litru apa.
Carnea tocata se amesteca cu mujdeiul de usturoi si apoi se adauga treptat din boiaua cu apa si din piper. Nu uitati sa adaugati si cimbrul uscat si curatat de pe crengute.
Se amesteca bine si se gusta.
Daca mai trebuie sare sau condimente adaugati dupa gustul vostru.
Framantati bine carnea cu toate condimentele.
Matele noi le-am cumparat pentru ca este mai simplu si nu mai trebuie sa avem de a face cu curatarea acestora, dar chiar si cele cumparate si tin in apa cu bicarbonat si putin otet, atat pentru a le desara un pic dar si pentru a le albi, ceea ce face foarte bine bicarbonatul de sodiu.
De umplut este simplu, aveti nevoie de un accesoriu de carnati pentru masina de tocat si puneti matele pe palnia respectiva si umpleti cu carne.
Dupa umplerea carnatilor este bine sa-i lasati agatati pe un bat sa se usuce la vant. Isi vor lua gust bun si se vor mai usca. Abia apoi ii puteti afuma, dar nu este absolut necesar acest pas.
Noi doar ii uscam la vant si este suficient.
Merg de minune cu muraturi si mamaliga sau piure de cartofi.
Framantati bine carnea cu toate condimentele.
Matele noi le-am cumparat pentru ca este mai simplu si nu mai trebuie sa avem de a face cu curatarea acestora, dar chiar si cele cumparate si tin in apa cu bicarbonat si putin otet, atat pentru a le desara un pic dar si pentru a le albi, ceea ce face foarte bine bicarbonatul de sodiu.
De umplut este simplu, aveti nevoie de un accesoriu de carnati pentru masina de tocat si puneti matele pe palnia respectiva si umpleti cu carne.
Dupa umplerea carnatilor este bine sa-i lasati agatati pe un bat sa se usuce la vant. Isi vor lua gust bun si se vor mai usca. Abia apoi ii puteti afuma, dar nu este absolut necesar acest pas.
Noi doar ii uscam la vant si este suficient.
Merg de minune cu muraturi si mamaliga sau piure de cartofi.
Va multumesc pentru vizita voastra si va astept cu noi retete simple, gustoase si vesele !
De asemenea ma gasiti pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele publicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu