Incep anul acesta cu inceputul. Si pentru mine inceputul este painea, painea aceea care imi aminteste de bunicutele noastre ce framantau si coaceau paine pentru o saptamana intreaga, pe care o framantau in copaile acelea de lemn si pe care o coceau in soba.
Painea mea de astazi nu e coapta in soba pentru ca nu am una, desi mi-as dori un cuptor din acela pentru exterior, dar poate cine stie, candva voi avea unul.
Pregatesc paine ori de cate ori am ocazia, iar astazi ocazia s-a ivit.
Zapada de afara m-a indemnat sa framant faina ce o am mereu in casa si drojdia uscata, mereu la indemana pentru orice eventualitate. Rezultatul este peste asteptari atat in privinta mirosului de paine proaspat coapta cat si a fragezimii si texturii minunate a acestei paini de casa in care am mai pus una alta, doar din dorinta de a folosi si cateva seminte...
For the English version of this recipe visit me here https://youtu.be/7RIe-kN4-LU or here http://happydish.club/homemade-wholemeal-bread/
Ingrediente pentru 4 paini (2 in forma de cozonac si 2 rotunde)
- 1 kg faina alba
- 1 kg faina integrala
- 2 linguri de zahar
- 1 1/2 lingurite sare
- 2 plicuri a cate 7 gr de drojdie uscata
- mix de seminte (susan, chimen, in, dovleac)
- 100 ml ulei de masline sau ulei de floarea soarelui
- 1300 ml apa calduta
* puteti folosi numai faina alba daca preferati
* puteti pune un pic mai multa sare daca considerati
* pastrati faina la temperatura camerei inainte de framantare
Aceasta este painea din faina alba |
Preparare
- am cernut faina alba pentru a indeparta impuritatile si pentru a o aera
- pe cea integrala am cernut-o doar pentru aerare, dar taratele ramase in sita le-am pus la un loc cu restul fainii, nu le-am aruncat
- am amestecat cele doua tipuri de faina cu sarea, apoi cu drojdia si zaharul
- apa caltuta am turnat-o treptat pana am incorporat faina toata
- tot treptat am incorporat si uleiul, framantand aluatul pentru 10 min
- dupa framantare am intins un pic aluatul si am presarat semintele dupa care am framantat pentru incorporarea acestora
- am lasat aluatul sa dospeasca, la loc caldut, ferit de curenti reci de aer
- dupa dospire, am impartit aluatul in 4 parti egale
- doua bucati de aluat le-am rulat pentru a le pune in tavile de cozonac unse cu ulei, si deasupra aluatului am presarat ceva seminte, iar celelelate doua parti de abuat le-am facut rotunde
- am mai lasat aluatul sa dospeasca pentru inca 30 min apoi le-am copt la 180 gr C pentru min 45 min
- dupa coacere se lasa painea sa se raceasca inainte de a o felia
Paine de casa cu faina integrala |
Va multumesc pentru vizita voastra si va astept cu noi retete simple, gustoase si vesele !
De asemenea ma gasiti pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele publicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu