Este o prajitura racoritoare, cu blat insiropat, cu jeleu de capsune, crema fina si un strat generos de frisca. Am decorat fiecare portie cu o capsuna proaspata si o frunzulita de menta.
Blat
130 grame zahar
5 oua
200 grame faina
6 linguri ulei
8 grame zahar vanilinat
10 grame praf de copt
un praf de sare
|
Crema
800 ml lapte
120 grame zahar
100 grame unt
60 grame amidon
8 grame zahar vanilinat
|
Sirop
400 ml apa
130 grame zahar
|
Jeleu cu fructe
500 grame capsune
80 grame zahar
100 ml apa
|
Decor
400 ml frisca lichida
3 linguri zahar pudra
2 x 8 grame intaritor frisca
|
Pregatirea blatului
Se amesteca faina cu praful de copt.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se spumeaza cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul vanilinat si zaharul tos, spumandu-se in continuare.
Se incorporeaza uleiul, galbenusurile si la final faina cu praful de copt.
Cuptorul se incalzeste la 180 grade C.
Tava (28 x 37 cm) se unge cu unt.
Se toarna aluatul in tava si se niveleaza. Se coace in cuptorul preincalzit pana se coace si trece testul scobitorii, aprox 20-25 min.
Se lasa sa se raceasca.
Pregatirea cremei
Se amesteca zaharul cu amidonul si apoi cu laptele rece.
Se pune acest amestec intr-o craticioara si se fierbe pe focul mic de la aragaz, amestecand continuu cu telul pana se leaga si ingroasa.
Se opreste focul si se adauga zaharul vanilinat, esenta de vanilie si untul.
Se lasa sa se raceasca.
Pregatirea siropului
Se pune apa si zaharul la fiert pentru 15 minute, apoi se lasa sa se raceasca.
Cand siropul este la temperatura camerei se adauga esenta de vanilie.
Cand cele de mai sus sunt pregatite, blatul se insiropeaza cu siropul pregatit.
Este momentul pregatirii jeleului.
Se maruntesc cu blenderul vertical fructele si se pun la fiert pentru cateva minute cu cateva linguri de zahar.
Restul se zahar se amesteca cu continutul plicurilor de jeleu si cu apa rece si se adauga peste sosul de fructe.
Se fierbe acest amestec pentru 1 minut. Se ia de pe foc si se amesteca si se lasa sa se racoreasca, dupa care se toarna peste blatul insiropat.
Jeleul se incheaga imediat asa ca am adaugat crema si am nivelat-o.
Se spumeaza frisca adaugandu-se treptat zaharul pudra si intaritorul pentru frisca.
O parte din frisca am asezat-o in strat uniform peste crema, restul am pus-o intr-un pos cu dui stelat si am desenat forme pe suprafata prajiturii.
Se decoreaza cu fructe proaspete si frunze verzi de menta.
Se tine la rece cel putin 2-3 ore inainte de a se portiona si servi.
Va multumesc pentru vizita voastra si va astept cu noi retete simple, gustoase si vesele !
De asemenea ma gasiti pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele publicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu