29 septembrie, 2017

Prajitura cu spuma de frisca si ciocolata

Am pregatit aceasta prajitura destul de repede si sa stiti ca nu e nimic complicat, poate la crema sa fiti un pic atenti, dar in rest merge totul struna si prajitura este foarte buna.
Eu nu am pus as de mult zahar la crema si din aceasta cauza nu este foarte dulce, dar m-am gandit ca este zahar si in blat cat si in sirop, dar voua daca va plac deserturile foarte dulci, mai puteti adauga un pic.


Prajitura cu spuma de frisca si ciocolata



Prajitura cu spuma de frisca si ciocolata


Ingrediente

Blat (tava 28 x 37 cm) 
8 albusuri
120 grame zahar
100 grame faina
10 grame praf de copt
un praf de sare





Sirop 

400 ml apa
120 grame zahar
esenta de rom






Crema 

8 galbenusuri
600 ml lapte
400 grame frisca lichida
20 grame gelatina granule
150 grame zahar
2 plicuri a cate 8 grame cu zahar vanilinat
100 grame ciocolata




Pregatirea blatului
Faina se amesteca cu praful de copt.

Albusurile se spumeaza cu un praf de sare si apoi cu zaharul in ploaie pana se obtine o bezea tare.
Se incorporeaza faina si praful de copt si se toarna in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.

Se niveleaza intr-un strat uniform si se coace la 190 gr C in cuptorul preincalzit pentru 20-25 min.

Pentru pregatirea siropului se pune apa si zaharul la fiert pentru cateva minute. Se ia de pe foc si se amesteca si esenta de rom si se insiropeaza blatul cat este inca cald.

Crema
Ciocolata se da pe razatoare.
Laptele se pune pe foc sa se incalzeasca foarte bine.

Gelatina se pune intr-un castron mic si se acopera cu apa rece.

Galbenusurile se freaca cu zaharul si cand laptele s-a incalzit se toarna in fir subtire peste galbenusuri, amestecandu-se cu telul.


Se toarna compozitia la loc in craticioara in care a fiert laptele, se pune compozitia la foc mic, se amesteca cu telul continuu, se incalzeste bine pana aproape sa dea in clocot. dar se ia inainte de acet punt pentru ca altfel se taie si nu mai aveti cum sa o reparati.
Daca va este mai usor de identificat acest punct, cand amestecati cu o lingura, crema trebuie sa imbrace aceasta lingura si cand trasati o linie cu degetul pe ea, aceasta linie sa aiba marginile bine definite.

Asadar, se ia crema de pe foc inainte sa fiarba si se adauga zaharul vanilinat. Gelatina hidratata se incalzeste in cuptorul cu microunde pentru 20 secunde si se amesteca in compozitia de oua.
Se lasa acest amestec sa se racoreasca, poate fi usor calduta la atingere.
Frisca se spumeaza cu mixerul si se amesteca apoi cu compozitia de oua si ciocolata rasa.
Se lasa crema pentru 30 minute la frigider.


Daca tava in care ati copt blatul nu este una cu marginile inalte, asezati hartie de copt pe marginile blatului, astfel puteti pune crema peste blatul insiropat, fara a sta cu griga ca veti pierde crema prin frigider.

Se pune prajitura la frigider pentru cateva ore, pana cand crema se incheaza bine.

Prajitura cu spuma de frisca si ciocolata

Prajitura cu spuma de frisca si ciocolata

3 comentarii:

  1. Imi place acest site,m-as bucura daca ne-ati da posibilitatea sa si printam retetele.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumim:) foarte bună prajitura

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu toate că a dat un pic crema in clocot nu s-au tăiat:)

    RăspundețiȘtergere