Nimic nu se compara intr-o zi ploioasa cu o placinta parfumata si cu o carte buna. Cam astea ar fi activitatile mele de astazi.
Ingrediente
Aluat
500 grame faina
200 grame unt
120 grame zahar
2 galbenusuri
1 ou
80 grame iaurt sau smantana
10 grame praf de copt
Umplutura
1.5 kg mere
140 grame zahar
1 lingura de scortisoara
2 x 8 grame zahar vanilinat
Aluat
Untul taiat cubulete se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga pe rand galbenusurile, oul inreg, iaurtul.
Se incorporeaza praful de copt si treptat faina, amestecanduse si framantand pana se obtine un aluat ce nu se mai lipeste de maini.
Se imparte in doua parti egale. Una din bucatile de aluat se pune intr-o punguta la congelator pana se intareste.
Cea de a doua bucata de aluat se intinde intr-o tava (25 x 30 cm), in strat uniform si se inteapa cu o furculita si se pune in frigider.
Umplutura
Merele spalate se dau pe razatoarea cu gauri mari, se amesteca cu zaharul si se pune la foc mediu, amestecandu-se din cand in cand sa nu se arda, pana cand merele se inmoaie putin si sucul eliberat de acestea va scadea.
Se iau de pe foc si se adauga zaharul vanilinat si se lasa sa se racoreasca.
Asamblare
Peste aluatul intins in tava se adauga merele, se niveleaza si se pudreaza cu scortisoara.
Deasupra merele se acopera cu aluatul congelat dat pe razatoare.
Se pune placinta in cuptorul preincalzit, la 180 grade C pentru 30-35 min.
Se lasa sa se raceasca, se pudreaza cu zahar si se poate portiona si servi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu