28 noiembrie, 2017

Supa cu pui si taitei de casa

Cand vremea de afara s-a racit, iarna se arata usor usor la fata si parca o gripa sau raceala se instaleaza fara voia mea, tot ce imi doresc este o supa cu pui si taitei de casa, o supa fierbinte, aromata, asa cum numai mama o putea face.
 Inchid ochii si o vad pe mama cum intinde aluatul de taitei, cum ii taie si cum mirosul supei pluteste in bucatarie, parca face o magie, vocea ei calda ma asigura ca ma voi simti mult mai bine dupa ce mananc savuroasa zeama din castron. Si voi credeti la fel, ca mamicile au magie in varful degetelor, magie pe care o presara in orice mancare pregatesc?! Asa miroase copilaria in amintirea mea, a supa cu pui si taitei de casa.


Supa cu pui si taitei de casa



Ingrediente 

500 grame carne de pui (piept de pui, aripi, pulpe de pui dezosate si fara piele)
2 morcovi
2 cepe
100 grame radacina de telina
1 radacina pastarnac
sare, piper, 2 foi de dafin
patrunjel verde



Pentru taitei: 300 grame faina, 2 oua, sare, 2 jumatati de coaja de ou cu apa

Mai intai se pregatesc taitetii, pentru ca este nevoie sa se usuce, cel mai bine, daca aveti timp ar fi sa-i pregatiti cu o zi inainte, dar nici daca ii faceti cu o jumatate de ora inainte nu este gresit deloc.

In centrul fainii am adaugat cele doua oua, putina sare si doua jumatati de coaja de ou cu apa. Am framantat si format un aluat destul de tare pe care l-am impartit in doua bucati.

Fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul pe masa infainata, intr-o foie cat mai subtire posibil.
Se ruleaza strans aceasta foaie si apoi se taie rondele cu cutitul. In functie de cum vreti sa va iasa taitetii, puteti taia rondele mai subtiri sau mai groase. Se desfac aceste rondele si taiteii astfel formati se rasfira pe o hartie de copts is e lasa sa se usuce/zvante putin.






Pentru a pregati supa am pus carnea de pui la fiert in apa cu putina sare. Pentru ca eu nu am avut o pasare crescuta la tara, ci un pui cumparat din supermarket, a carui carne stiti  ca in zilele noastre este tratata cu atat de multe antibiotice, dupa primele clocote, am aruncat apa, am spalat bine oala si am pus iar la fiert. Daca sunteti mai norocosi cu o bunica pe la tara care ca cadoriseste vreo pasare crescuta de ea, atunci nu aruncati apa in care ati pus carnea ci doar eliminati spuma ce se formeaza la suprafata.

Cand carnea a inceput sa fiarba adaug si legumele, curatate, spalate si taiate cubulete.
Stiu ca in mod traditional legumele se fierb si apoi se scot din supa, dar mie imi place sa le las, de aceea le tai cubulete. Supa mi se apre mai colorata si mai aratoasa.

Se fierb deci impreuna carnea si legumele, se potriveste gustul supei cu sare, 2 foi ed dafin si cateva boabe de piper.

Cand legumele au fiert adaugati si taitetii si mai lasati supa sa fiarba pentru cateva minute. Aveti grija sa fie destul lichid in oala pentru ca taiteii vor absorbi destula zeama.







La final se adauga patrunjel proaspat tocat.
Supa cu pui si taitei de casa


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu