09 februarie, 2018

Placinta cu vanilie

Nu stiu daca va asteptati la aceasta placinta sa fie atat de pufoasa si cremoasa pe cat a fost.
Secretul este aluatul framantat bine si lasat la dospit, crema fina si faptul ca nu trebuie lasata la copt mai mult decat este novoie, 40-45 minute sunt suficiente in cuptor, altfel devine painoasa.

Am avut mare succes cu aceasta prajitura, iar daca o pregatiti de Paste in centru puteti aseza la fel ca mine o clementina sau si mai frumos ar arata ouale vopsite sau de ciocolata.







Ingrediente

Aluat 

350 grame faina
150 ml lapte caldut
50 grame unt topit si racit
1 ou
60 gr zahar
putina sare
20 grame drojdie proaspata




Crema 
500 ml lapte
150 grame zahar
3 galbenusuri
40 grame amidon
8 grame zahar vanilinat
esenta de vanilie





Pregatirea cremei

Se pun la incalzit 400 ml lapte si zaharul. Se incalzeset foarte bine, aproape sa fiarba.
 Galbenusurile se freaca cu amidonul, cu zaharul vanilinat si cu restul de lapte rece.

Se toarna in fir subtire laptele fierbinte si se amesteca emergic.
 Se toarna compozitia obtinuta la loc in craticioara, se pune pe aragaz, la foc mic, amestecand continuu cu telul pana se leaga. Se adauga si esenat de vanilie si se lasa sa se raceasca.


Pregatirea aluatului
Drojdia se amesteca cu 1 lingura de zahar.

Peste drojdia lichefiata se pune putin lapte caldut, doua linguri de faina si se lasa sa infloreasca.

 Faina se amesteca cu 1/2 lingurita sare, zaharul si in centrul castronului se adauga  oul, untul topit si incepe sa se framante adaugant treptat laptele caldut.
 Se framanta bine pentru 10-15 minute. Apoi se lasa aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul.
 Dupa dospire se intinde aluatul cu sucitorul sub forma unui dreptunghi cu dimensiunile de 44 x 32 cm.

 Pe foaia intinsa se niveleaza crema racita.
 Se ruleaza aluatul.

 Si se pune intr-o tava rotunda pe hartie de copt, se unesc capetele, iar in centru eu am asezat un inel de inox.
 Se mai lasa in tava sa dospeasca pentru 20-30 min, se cresteaza cu cutitul bine ascutit si se unge cu un ou.
Se pune la copt la 180 grade C pentru 40-45 min.
Dupa coacere, puteti unge placinta cu miere sau o lasati sa se raceasca si o pudrati cu zahar.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu