Prajitura cu caramel si nuca - de post |
Prajitura cu caramel si nuca - de post |
Ingrediente
Aluat
300 grame faina
un praf de sare
160 grame margarina
100 grame zahar
4-5 linguri apa rece
Umplutura
250 grame zahar
50 grame margarina
430 grame nuca
200 grame smantana/frisca vegetala
esenta de rom
*Puteti injumatati cantitatea de nuca si completati cu fulgi de ovaz si fructe deshidratate.
Pentru a pregati aluatul am amestecat faina cu zaharul si cu un praf de sare, apoi am adaugat margarina taiata cubulete si treptat cate o lingura de apa rece pana cand aluatul s-a adunat intr-o singura bucata.
Se imparte aluatul in doua bucati, una mai mare (2/3) si una mai mica (1/3).
Bucata cea mare de aluat se intinde sub forma unui disc cu diametru de 26 cm.
Dupa care se rastoarna in tava de blat de tort cu diametrul de 22 cm. Astfel aluatul se afla atat la baza tavii cat si pe margini. Se pune tava si cealalta bucata de aluat in frigider, la rece, pana este gata si umplutura.
Nuca se sfarama cu sicitorul si cu cutitul.
Zaharul se pune intr-o craticioara si se lasa sa se caramelizeze.
Trebuie sa aiba culoarea chihlimbarului si sa nu fie ars.
Se adauga margarina
Si frisca vegetala si se amesteca usor pana se dizolva din nou caramelul si se obtine un sos omogen Se adauga si putina esenta de rom.
Se opreste focul si se adauga nuca sfaramata si se amesteca. Se lasa sa se racoreasca 5 min.
Cat timp umplutura se racoreste se intinde cealalat bucata de aluat sub forma unui disc de 22 cm.
Se toarna umplutura in tava peste aluatul racit.
Iar deasupra se asaza foaia mai micuta.
Se preseaza marginile cu o furculita si se inteapa foaia de sus. si se coace in cuptorul preincalzit l a180 grade C pentru 40-45 min.
Dupa coacere se pudreaza cu zahar si se lasa sa se raceasca.
Prajitura cu caramel si nuca - de post |
Va multumesc pentru vizita voastra si va astept cu noi retete simple, gustoase si vesele !
Va astept si data viitoare la o noua reteta si de asemeni ma gasiti pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele publicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu