Ingrediente
Aluat
800 grame faina cernuta
250 ml lapte
150 grame unt cu continut mare de grasime
5 galbenusuri
2 albusuri
250 grame zahar
8 grame zahar vanilinat
14 grame drojdie uscata
4-5 grame sare
coaja rasa de la o lamaie
esenta de rom
Crema cu nuca
4 albusuri
125 grame zahar
200-300 grame nuci
2 linguri rase cu cacao
50 grame stafide
esenta de rom
*Cateva cubulete de rahar cu aroma fructata
1 galbensu de ou +1 lingura de lapte pentru uns deasupra aluatul
Pregatirea aluatului
laptele, zaharul si untul se pun intr-o craticioara si apoi se incalzesc pe foc, cat sa se dizolve zaharul si sa se topeasca untul.
Galbenusurile se freaca cu sarea.
Faina se cerne pentru a se aera.
Si apoi faina se amesteca cu drojdia uscata.
Peste laptele caldut se adauga zaharul vanilinat, esenat de rom si coaja rasa de lamaie. Acest amestec nu trebuie sa friga, ci doar sa se simta caldut la atingere.
In cuva masinii de facut paine se toarna amestecul cu lapte, galbenusurile si mai apoi albusurile.
Se agauha si faina amestecata cu drojdia.
Se introduce cuva in masina de facut paine, se inchide capacul si se selecteaza programul de framantat. In cazul meu este programul 6, care framanta si apoi dospeste aluatl.
Aluatul de cozonac framantat in masina de facut paine |
Cat timp aluatul sta la dospit in masina de paine eu am pregatit umplutura cozonacilor.
Nuca am maruntit-o cu robotul de bucatarie.
Stafidele hidratate le-am adaugat in crema cu nuca.
Tavile le-am captusit cu hartie de copt. Dimensiunile tavilor: 25 x 11 x 7.5 cm
Dupa ce aluatul a crescut si progrmul masinii s-a terminat, l-am impartit in doua parti.
Am uns masa cu putin ulei si am intins prima bucata de aluat cu mainile, am nivelat si jumatate din crema cu nuca si am asezat si cateva bucatele de rahat.
Am rulat foaia de aluat si
am asezat primul cozonac in tava. La fel am procedat si cu cealalta bucata de aluat.
Am mai lasat cozonacii la dospit in loc caldut, desupra cuptorului incazit, pentru 20-30 min. I-am uns cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte.
Si i-am copt in cuptorul preincalzit la 170 grade C pentru 50-60 min sau poate este nevoie chiar de putin mai mult timp in functie de cuptorul dvs. Indiferent de cuptorul folosit nu deschideti usa cuptorului pentru ca aluatul sa nu se lase. Abia mai apoi am facut testul cu scobitoarea sa fiu sigura ca s-au copt.
Dupa ce i-am scos din cuptor i-am uns cu putina miere amestecata cu o lingurita de apa.
Stafidele le-am hidratat in esenat de rom
Albsurile le-am spumat cu zaharul, apoi am adaugat cacao si nuca.Stafidele hidratate le-am adaugat in crema cu nuca.
Tavile le-am captusit cu hartie de copt. Dimensiunile tavilor: 25 x 11 x 7.5 cm
Dupa ce aluatul a crescut si progrmul masinii s-a terminat, l-am impartit in doua parti.
Am uns masa cu putin ulei si am intins prima bucata de aluat cu mainile, am nivelat si jumatate din crema cu nuca si am asezat si cateva bucatele de rahat.
Am rulat foaia de aluat si
Am mai lasat cozonacii la dospit in loc caldut, desupra cuptorului incazit, pentru 20-30 min. I-am uns cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte.
Si i-am copt in cuptorul preincalzit la 170 grade C pentru 50-60 min sau poate este nevoie chiar de putin mai mult timp in functie de cuptorul dvs. Indiferent de cuptorul folosit nu deschideti usa cuptorului pentru ca aluatul sa nu se lase. Abia mai apoi am facut testul cu scobitoarea sa fiu sigura ca s-au copt.
Dupa ce i-am scos din cuptor i-am uns cu putina miere amestecata cu o lingurita de apa.
Cozonac framantat cu masina de paine |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu