10 martie, 2018

Tort cu crema alba ganache

Acest tort este unul de casa, fara vreun decor impresionant de cofetarie. Imi plac deserturile simple si fara fite, imi plac deserturile de casa din aluatul carora trebuie neaparat sa gustam cu degetul mai ales cand suntem de-o schioapa si cand suntem ajutorul de nadejde al mamei in bucatarie.
Acest tort il puteti pregati cand se iveste o aniversare a unui membru de familie sau pur si simplu cand vrem sa pregatim ceva dulce.
Este cu blat cu unt si smantana acra ceea ce il face un blat pufos, dar fara sa il faca si uscat, tocmai de aceea nu l-am insiropat. Deserturile occidentalilor nu se prea insiropeaza, cam asa s-ar vrea si acest tort, occidental.
Crema este mai mult decat simpla, un ganache cu frisca si ciocolata alba, spumate mai apoi, si completand perfect blatul.



Tort cu crema ganache alba



Tort cu crema ganache alba

Ingrediente


Blat


240 grame faina
200 grame unt la temperatura camerei
150 grame zahar
4 oua
160 grame smantana acra
10 grame praf de copt
8 grame zahar vanilinat
Un praf de sare

---
70 grame unt topit
50 grame zahar
10 grame faina
1 lingurita scortisoara




Crema

400 grame smantana pentru frisca
400 grame ciocolata alba

















Pregatirea blatului
Separam albusurile de galbenusuri.
 Untul (200 grame) se spumeaza cu zaharul (150 grame)
 Se amesteca galbenusurile, zaharul vanilinat
 si smantana acra
 Faina se amesteca cu praful de copt

 Se incorporeaza faina in aluat.
 Albusurile se spumeaza cu un praf de sare
 Si le amestecam cu aluatul cu miscari largi, fara a amesteca excesiv.
 Restul de unt (70 grame), l-am topit si il amestec cu zaharul (50 grame)
 Apoi cu scortisoara, zaharul vanilat si faina
 Se toarna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt umezita si stoarsa bine. Tava are diametrul de 22 cm.
 Peste aluat se pune amestecul de unt cu scortisoara si cu o spatula se amesteca usor, rezultand un efect marmorat. Se pune blatul la copt in cuptorul preincalzit la 165-170 grade C pentru aprox 60 min. Se face testul cu scobitoarea si se lasa sa se raceasca in cuptor dupa coacere.
Se feliaza pe orizontala.
Smantana pentru frisca se pune pe foc sa se incalzeasca foarte bine.
 Atentie, sa nu se fiarba ci doar sa atinga punctul de fierbere. Cand se formeaza bule pe margine inseamna ca este gata.
 Se pune ciocolata alba si le amesteca usor pana se omogenizeaza. Se lasa apoi sa se raceasca complet si sa se lege in frigider, aprox 4 ore.

Se spumeaza cu mixerul obtinand o crema tare si gustoasa.

 Jumatate din crema se asaza intre feliile de blat, si se decoreaza cu restul de crema. Se lasa tortul la rece pentru min o ora inainte de servire.



Tort cu crema ganache alba

Tort cu crema ganache alba
Va multumesc pentru vizita voastra si va astept cu noi retete simple, gustoase si vesele !

Va astept si data viitoare la o noua reteta si de asemeni ma gasiti pe canalul de Youtube, dar si pe Facebook, iar daca va plac retetele publicate aici nu ezitati sa apasati butonul Subscribe si Like!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu