Azi e zi de mare sarbatoare asa ca urez si eu Elenelor si Constantinilor sa fie sanatosi, sa aiba parte numai se bucurii si impliniri! La multi ani!
Tort cu crema de unt si fondant |
Tort cu crema de unt si pasta de zahar |
Tort cu crema de unt si pasta de zahar |
Tort cu crema de unt si pasta de zahar |
Ingrediente
Blat
5 oua
150 grame faina
120 grame zahar
5 linguri ulei
10 grame praf de copt
8 grame zahar vanilinat
un praf de sare
Crema
400 grame unt
300 ml apa
350 grame zahar
8 grame zahar vanilat Bourbon
2 linguri cacao
esenta rom
Decor
250 grame pasta de zahar
zahar pudra
Pregatirea blatului
Se spumeaza albusurile cu un praf de sare
Apoi cu zaharul vanilinat
si zaharul tos
Dupa ce am obtinut o bezea tare se adauga galbenusurile si se amesteca
Se adauga si uleiul
si praful de copt
Faina se incorporeaza folosind o spatula si miscari de impaturire
Se toarna aluatul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Dimensiunile tavii 21 x 26 cm
Se nivelaza aluatul si se pune la copt in cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 20-25 min (se face testul cu scobitoarea) si se lasa sa se raceasca in
cuptor pentru 15 minute dupa coacere, fara a deschide usa cuptorului.
Dupa ce se raceaste se poate felia pe orizontala in 3 parti
Se face un sirop din apa si zahar, care se pun la fiert pana se dizolva zaharul si pana cand siropul se leaga. Aproximativ 10 min
Se lasa cateva minute sa se racoreasca
Apoi se imparte cate 200 ml in doua carafe, ce mai ramane se foloseste pentru a insiropa blatul
Intr-una din carafe se amesteca siropul cu zaharul vanilat
In cealalta se amesteca siropul cu cacao si esenta de rom
Se spumeaza 200 grame unt la temperatura camerei cu siropul in care am pus vanilia.
Se spumeaza si se toarna treptat siropul
Daca cumva se taie crema se poate drege, incalzind usor siropul pentru 10 sec in cuptorul cu microunde. Se continua spumarea adaugand siropul usor incalzit si se drege crema taiata
La fel se pregateste si crema cu siropul cu cacao
Spumand untul si adaugand treptat siropul cu cacao
Se asaza prima foaie de blat, se insiropeaza cu putin sirop ramas
se pune crema cu vanilie si se niveleaza
Se asaza deasupra a doua foaie care se insiropeaza si pe
care se niveleaza crema cu cacao
Ultima foaie se asaza deasupra tortului si se insiropeaza s tortul poate fi pus la frigider
Se decoreaza dupa gustul vostru. Eu am folosit pasta de zahar pe care am "framantata-o" pe masa de lucru pentru cateva minute pentru a deveni maleabila
Se pudreaza masa cu zahar pudra si se intinde pasta de zahar, folosind sucitorul
Se asaza foaia peste tort
Se decupeaza excesul de pasta de pe marginile tortului
Si tot din pasta de zahar am facut si flori pe care le-am asezat pe tort
Tort cu crema de unt si fondant |
Tort cu crema de unt si fondant |
Tort cu crema de unt si fondant |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu