19 iulie, 2019

Tort cu ciocolata si krantz

Imi plac torturile de casa pentru ca nu sunt perfecte ca cele din cofetarie. Seamana cu oamenii ce le pregatesc, cu mici defecte care le dau farmec. Torturile de casa se cer a fi mancate repede, cele din cofetarie se doresc a fi admirate, ca pe niste bibelouri cu care mama sigur nu te lasa sa te joci in copilarie. Perfectiunea lor te tine la distanta, cele de casa te ademenesc sa le gusti si te rogi sa-ti mai revina inca o felie.


Tort cu ciocolata si krantz

Tort cu ciocolata si krantz

Tort cu ciocolata si krantz




Ingrediente


Krantz

150 grame zahar brun
150 grame nuci


Blat

170 grame faina
120 grame zahar
30 grame cacao
10 grame praf de copt
un praf de sare
6 oua “M”
50 ml ulei
6 linguri apa rece
esenta rom
Crema

1 litru lapte
180 grame unt
100 grame amidon
160 gr zahar brun
200 grame ciocolta
Sirop

150 grame zahar
150 ml apa
Glazura

100 grame ciocolata
2-4 linguri lapte
50 grame unt

Pregatesc pentru inceput nucile caramelizate
 Am pus zaharul intr-o tigaie sa se caramelizeze la foc mic, fara a amesteca in el cu grija sa nu se arda
 Cand a capatat culoarea chihlimbarului am pus nucile si am amestecat cat sa fie acoperite
 Le-am pus pe hartie de copt si le-am lasat sa se raceasca
 Daca va place sa fie mai mare, krantz-ul il puteti toca cu cutitul
 daca vreti sa fie mai marunt, atunci folositi sicitorul
 Pregatirea blatului
 Se amesteca faina, cacaoa si praful de copt
 Albusurile se spumeaza cu un praf de sare
 dupa care se adauga zaharul si se mixeaza pana devine o bezea tare
 se adauga apa treptat si se mixeaza
 Se incorporeaza galbenusurile,
 uleiul
 si esenta de rom
 Se adauga ingredientele uscate, amestecandu-se cu o spatula pana la incorporare
 Am folosit o tava circulara cu diametrul de 26 cm, la baza careia am folosit hartie de copt, iar marginile le-am uns cu unt. Am turnat aluatul in tava, l-am nivelat si l-am copt in cuptorul preincalzit la 180 gr C pentru aprox 25 min. Dupa coacere m lasat blatul sa se raceasca in cuptor pentru inca 15 min.
 Se lasa sa se raceasca complet.
 Pregatirea cremei
 Intr-o cratita am amestecat zaharul cu amidonul si apoi laptele rece

 Se fierbe pe aragaz, la foc mic, amestecandu-se continuu. Cand laptele s-a incalzit se adauga si ciocolata pentru a se obtine o compozitie omogena.
 Dupa ce crema s-a legat se adauga si untul taiat cubulete.
 Se lasa crema sa se raceasca in vasul acoperit cu folie de pastic pentru a se evita formarea pojghitei deasupra acestia.
 Dupa ce s-a racit, aproape jumatate din crema se pune intr-un pos cu dui stelat si se va folosi la decorarea desertului
 in ceea ce a ramas se adauga nuci caramelizate si maruntite si se amesteca. Se opresc nuci si pentru decorare.

 Pregatirea siropului
 Zaharul se caramelizeaza fara a se amesteca
 se pune apa si se lasa sa se dizolve caramelul. Siropul aromat se lasa sa se raceasca
 Blatul racit se feliaza pe orizontala
 Pe un platou am pus felia de sus a blatului si am insiropat-o bine
 am asezat inelul tavii in jurul blatului si am pus crema cu nuci
 Se niveleaza
 Se une cealalta felie de blat si se insiropeaza si ea
 Pregatirea glazurii se face usor punandu-se ciocolata intr-o craticioara, impreuna cu laptele si untul
 si  pe aragaz, la foc mic se amesteca pana se omogenizeaza
 Se scoate inelul din jurul desertului si se toarna glazura deasupra
 Se decoreaza tortul cu crema pastrata in pos,
 cu krantz si ciocolata rasa

 Se pastreaza la frigider macar 3-4 ore inainde de servire
Tort cu ciocolata si krantz

Tort cu ciocolata si krantz

Tort cu ciocolata si krantz

Tort cu ciocolata si krantz

Tort cu ciocolata si krantz

Tort cu ciocolata si krantz





2 comentarii: