Imi place mult toamna si culorile ei, dar si gusturile asociate cu ea, tocmai de aceea am pus scortisoara in blatul prajiturii, pentru a-i da o nota tomnatica.
Ingrediente
Aluat
200 grame unt la temperatura camerei
230 gra,e zahar
40 grame cacao
300 grame faina
1/2 lingurita scortisoara
2 oua
5 grame bicarbonat de sodiu
5 grame praf de copt
1.8 grame cafea instant
400 grame iaurt
Untul se spumeaza cu zaharul
Se adauga ouale pe rand si se spumeaza foarte bine dupa fiecare
Se adauga iaurtul,
apoi scortisoara, cafea, bicarbonatul si praful de copt
Mai ramane de pus cacaoa
si faina. se obtine un aluat gros
Care se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei. Dimensiunile tavii 21 x 32 cm.
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 gr C pentru 30-40 min dar cel mai bine faceti testul cu scobitoarea pentru ca in functie de cuptorul vostru este nevoie de mai mult sau mai putin timp.
Se lasa sa se raceasca si se feliaza pe orizontala in 3 felii.
Pentru crema am folosit urmatoarele ingrediente:
400 grame frisca lichida neindulcita
400 grame smantana acra cu 20% grasime
20 grame gelatuna
esenta de vanilie
2-3 linguri apa
2 x 8 grame zahar vanilinat
160 grame zahar pudra
Gelatiana se pune intr-o craticioara si peste ea am pus esenta de vanilie si apa cat sa o acopere. Se lasa cateva minute la hidratat.
Intre timp se spumeaza frisca si la final se adauga 2-3 linguri din zaharul pudra
Smantana se amesteca cu restul de zahar pudra, zaharul vanilinat. Se topeste gelatina hidratata pe focul de la aragaz, la foc mic fara a se fierbe, dupa care se toarna si se amesteca rapid cu smantana dar si cu frisca spumata anterior.
Crema obtinuta se asaza intre ceel trei felii de blat, dupa care se pune prajitura la frigider pentru 3-4 ore.
Se portioneaza si se asaza pe un gratar. Separat se face o glazura din 100 grame ciocolata neagra 2 linguri de zahar, 50 grame unt si 2-3 linguri de lapte. acest amestec se topeste pe focul mic de la aragaz
Se glazureaza fiecare portie si se mai pune iar la rece in frigider inainte de servire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu